30 oktober 2020

Amerika heft cruise-ban op na 1 november

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft haar no-sail-order niet verlengd na 1 november. Dat betekent concreet dat cruiseschepen na 1 november weer zouden mogen cruisen, maar wel als ze aan bepaalde voorwaarden hebben voldaan. Het CDC is daarvoor gekomen met een Framework For Conditional Sailing Order.

Dit betekent dat het CDC een gefaseerde aanpak gaat monitoren met een aantal stappen die eerst succesvol voltooid moeten worden door een rederij. Het CDC kan deze maatregelen overigens aanvullen. Momenteel spreken zij over de volgende gefaseerde maatregelen:

  • Aan boord kunnen testen van personeel,
  • 15 simulatie cruises om te testen of een rederij Covid-19 kan minimaliseren,
  • een certificering,
  • terugkeer naar passagiercruises op een wijze dat het risico van Covid-19 aan boord niet aan boord kan worden gebracht, niet kan worden overgebracht tussen passagiers, personeel en havengemeenschappen.

Rederijen worden dus behoorlijk aan het werk gezet. Veel cruisemaatschappijen hebben echter al voorbereidend werk gedaan en hebben veiligheidsprotocollen opgezet al dan niet met hulp van experts van buitenaf.