19 juni 2020

Corona verbindt Nederlandse Cruise Ports

De corona crisis heeft ook de riviercruise sector zwaar getroffen. Deze sector kent vele schakels, zoals de luchthavens, gidsen, touringcars, rondvaartboten, hotels, musea en andere attracties. Zowel in de Amsterdamse als in de Rotterdamse regio verdienen veel bedrijven en ZZP-ers hun boterham aan deze snelgroeiende sector. Toonaangevende bedrijven in deze sector en ‘riviercruise gemeenten’ zijn lid van Amsterdam Cruise Port in de regio Amsterdam of Dutch Delta Cruise Port in de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Beide Cruiseports vormen een samenwerkingsverband, dat erop is gericht het riviercruise product te ontwikkelen, partijen te verbinden én een aanspreekpartner voor de sector te zijn.

Herstart en maatregelen

Al snel na het sluiten van vele riviercruise havens hebben Amsterdam Cruise Port en Dutch Delta Cruise Port met elkaar de samenwerking opgezocht om de riviercruise sector te ondersteunen bij een zo snel mogelijke herstart van de activiteiten. Samen met havens, rederijen, touringcarbedrijven en de rondvaartbranche is gekeken wat er nodig is om de riviercruise sector waar mogelijk te ondersteunen. Daarbij wordt ook vooruit gekeken naar wat nodig is in de toekomst. Denk aan duidelijkheid in regels en richtlijnen en uiteindelijk sámen meer slagkracht te organiseren.

Zo is de afgelopen periode hard gewerkt aan de opzet van gemeenschappelijke richtlijnen en protocollen om aan de corona-eisen te kunnen voldoen. Inmiddels is de situatie zo dat de riviercruise weer langzaam op gang gaat komen. De samenwerking zal blijven bestaan en zal verder bouwen aan de toekomst van deze waardevolle sector.