10 oktober 2020

Cruiseschip Costa Smeralda keert zaterdag terug in de vaart

De Costa Smeralda vertrekt zaterdagavond vanuit het Italiaanse Savona voor haar eerste cruise sinds de coronapandemie. Het vlaggenschip van de Italiaanse cruisemaatschappij is het derde Costa-schip dat terugkeert in de vaart. De Costa Deliziosa en de Costa Diadema gingen het volledig op LNG opererende schip voor.

De Costa Smeralda gaat tot 7 november wekelijkse cruises varen vanuit Savona waarbij alleen Italiaanse steden worden aangedaan. Er worden bezoeken gebracht aan La Spezia, Cagliari, Napels, Messina en Civitavecchia (Rome). Savona is al sinds haar maiden voyage op 21 december 2019 de thuishaven van het schip dat op de Meyer-scheepswerf in Turku is gebouwd.

“Het is heel spannend om ons vlaggenschip weer te zien vertrekken vanuit Savona, de belangrijkste haven van Costa in de Middellandse Zee”, zei Michael Thamm, CEO van Costa Group & Carnival Asia. “We keren geleidelijk terug naar het cruisen met een toenemend aantal schepen, op een veilige en verantwoorde manier, dankzij nieuwe gezondheidsprotocollen.

“De terugkeer van Costa Smeralda, het meest geavanceerde schip in onze vloot op het gebied van milieubescherming, is ook een hernieuwing van onze betrokkenheid bij duurzame cruise-ontwikkeling, wat een van de belangrijkste punten wordt in het herstel van onze sector in de komende jaren’, aldus Thamm.

Savona zal een belangrijke rol spelen in het herstartprogramma van het Italiaanse bedrijf. Na de eerste vijf cruises in Italië, zal de Costa Smeralda tot eind 2021 elke week Savona blijven aandoen met een route naar bestemmingen in Italië, Frankrijk en Spanje.

In de winter van 2020/21, vanaf 3 november 2020, zal ook de Costa Diadema aanmeren bij de Palacrociere cruiseterminal. Het gaat 12-daagse cruises maken naar de Canarische Eilanden, 14-daagse cruises naar Egypte en Griekenland en 14-daagse cruises naar Turkije. Deze zullen in de herfst van 2021 worden herhaald. In de lente en de herfst van 2021 zullen Costa Fortuna, Costa Favolosa en Costa Fascinosa ook aankomen in Savona en minicruises aanbieden in de Middellandse Zee en 10-daagse cruises naar Portugal.

Net als de andere twee Costa-schepen die al actief zijn wordt aan boord van de Costa Smeralda het Costa Safety Protocol toegepast. Het protocol, ontwikkeld door de rederij in samenwerking met een panel van wetenschappelijke experts, omvat nieuwe operationele maatregelen die zijn afgestemd op de behoeften van de COVID-19-situatie, volledig in overeenstemming met de relevante bepalingen gedefinieerd door de Italiaanse en Europese autoriteiten.

Het Costa Safety Protocol houdt rekening met elk aspect van de cruise-ervaring, van boeking tot thuiskomst. De belangrijkste maatregelen zijn onder meer een antigeen COVID-19-swabtest voor alle gasten en bemanningsleden voor het inschepen, temperatuur-controles tijdens het van boord gaan en terugkeer naar het schip, bezoeken aan bestemmingen alleen met beschermde excursies, social distancing aan boord en in de terminals, mede dankzij minder passagiers, nieuwe manieren om de diensten aan boord te gebruiken, verbeterde hygiëne en medische diensten en gebruik van beschermende gezichtsmaskers indien nodig.