25 juni 2020

Flam ontvangt subsidie voor aanleg walstroom

De Noorse haven Flåm, waar veel cruiseschepen komen, heeft een subsidie gekregen om een walstroomfaciliteit te gaan bouwen. Op termijn kan de haven walstroom gaan aanbieden aan schepen die daarvoor geschikt zijn. De stroom hiervoor wordt door middel van lokaal geproduceerde waterkracht opgewekt. De haven heeft in april 2020 een aanvraag ingediend bij de Noorse organisatie ENOVA en deze is inmiddels ingewilligd. Flåm wil graag voldoen aan strengere eisen met betrekking tot het verminderen van de emissies van cruiseschepen die op bezoek komen bij deze bekende haven.

Kosten

Het steunbedrag van ENOVA is 27 miljoen Noorse Kronen (2,4 miljoen euro). De werkelijke kosten voor het bouwen van een dergelijke faciliteit worden overigens geschat op 83 miljoen Noorse Kronen (7,6 miljoen euro). Dit bedrag is inclusief een onderwaterkabel die rechtstreeks van de waterkrachtcentrale in Aurland naar Flåm gaat. Deze kabel zal voldoen aan toekomstige eisen en staat open voor ontwikkeling en innovatie.

De aanvraag bij ENOVA is opgesteld in samenwerking met lokale stakeholders, de cruise-industrie en de lokale energieleverancier. Het feit dat de aanvraag nu is toegekend, toont aan dat de haven, de cruise-industrie en de bestemming een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling naar duurzamer toerisme in het werelderfgoedgebied. De Noorse Maritieme Autoriteit heeft namelijk bepaald dat in 2026 de werelderfgoed fjorden emissievrij moeten worden gemaakt.

Door de oprichting van de faciliteit wordt de uitstoot van cruiseschepen in enkele jaren met 75% verminderd in Flåm. Tegelijkertijd zal het project bijdragen tot een grotere levering van elektriciteit aan Flåm.

7 nachten met de Norwegian Epic


Geniet van een droomcruise met de Norwegian Epic
Rederij: Norwegian Cruise Line

 

Meer info

Schip: Norwegian Epic
Vertrekpoort: San Juan
Reisduur: 7 nachten
Normale prijs vanaf: 1195.00
Korting: 38 %
Speciale cruiseadvisor.nl prijs:

€ 741

14 nachten met de Caribbean Princess


De pracht van het fascinerende Grand Turk
Rederij: Princess Cruises

 

Meer info

Schip: Caribbean Princess
Vertrekpoort: Fort Lauderdale
Reisduur: 14 nachten
Normale prijs vanaf: 1737.00
Korting: 16 %
Speciale cruiseadvisor.nl prijs:

€ 1,459

5 nachten met de Harmony of the Seas


De pracht van het pittoreske La Spezia (Cinque Terre)
Rederij: Royal Caribbean International

 

Meer info

Schip: Harmony of the Seas
Vertrekpoort: Barcelona
Reisduur: 5 nachten
Normale prijs vanaf: 1665.00
Korting: 46 %
Speciale cruiseadvisor.nl prijs:

€ 899