19 juni 2020

Geen cruises vanuit de Verenigde Staten tot 15 september 2020

De CLIA, de spreekbuis van de mondiale cruise-industrie, heeft vrijdag bekendgemaakt dat zijn cruiseleden, d.z.w. nagenoeg alle (zee)cruiserederijen, vrijwillig hebben besloten om tot 15 september 2020 niet te varen vanuit Amerikaanse havens.

‘Vanwege de aanhoudende situatie in de Verenigde Staten met betrekking tot COVID-19, hebben de cruisemaatschappijen die lid zijn van de CLIA besloten de periode van geen cruise-activiteiten vrijwillig te verlengen. De huidige ‘No Sail Order’ van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) loopt op 24 juli af en hoewel we hadden gehoopt dat de cruise-activiteiten zo snel mogelijk na die datum zouden kunnen worden hervat, wordt het steeds duidelijker dat er meer tijd nodig is om de belemmeringen voor hervatting in de Verenigde Staten weg te nemen’, aldus de CLIA.

‘Hoewel we er zeker van zijn dat toekomstige cruises gezond en veilig zullen zijn en volledig zullen voldoen aan de laatste beschermingsmaatregelen, zijn we ook van mening dat het gepast is om voorzichtig te zijn om de belangen van onze passagiers en bemanningsleden te behartigen. We hebben daarom besloten onze opschorting van activiteiten vanuit Amerikaanse havens verder te verlengen tot 15 september. De extra tijd stelt ons ook in staat om met de CDC te overleggen over maatregelen die geschikt zijn voor de uiteindelijke hervatting van cruise-activiteiten”

‘Deze vrijwillige schorsing is van toepassing op alle CLIA-leden waarop de ‘No Sail Order’ van toepassing was (schepen met een capaciteit van 250 personen of meer). CLIA-cruisemaatschappijen zullen de veranderende situatie voortdurend evalueren en bepalen of een verdere uitbreiding nodig is’.