01 augustus 2022

Le Commandant Charcot als ijsbreker voorop

In het Noordpoolgebied bereidde expeditieschip Le Commandant Charcot van rederij Ponant de weg, als ijsbreker, voor een ander schip; de RV Kronprins Haakon. Beide schepen waren op weg naar de Noordpool. De Noorse oceanografische en poolijsbreker Kronprins Haakon, eigendom van het Norwegian Polar Institute, gaat naar de Noordpool als onderdeel van haar jaarlijkse wetenschappelijke expeditie om op een missie milieumonsters te verzamelen.

Deze ontmoeting, gepland door beide kapiteins, creëerde een kans voor een unieke samenwerking, waarbij beide schepen hun capaciteiten combineren. Le Commandant Charcot heeft uitzonderlijke eigenschappen, zoals de technische capaciteit om als ijsbreker te fungeren. Het schip kan elke zee-ijsconditie aan, vandaar dat ze een vaarweg opende voor de RV Kronprins Haakon, die achter Le Commandant Charcot aanvoer.

“Deze samenwerking toont volledig de waarden van PONANT, die zijn opgericht door Franse koopvaardijofficieren en zich inzetten voor wetenschappelijke inspanningen. Dit is een voorbeeld van wat kan worden bereikt door teamwerk”, verklaart kapitein Patrick Marchesseau aan het roer van Le Commandant Charcot. “Bovendien is het een unieke kans voor onze gasten om de uitdagingen van poolwetenschap met eigen ogen te zien.”

Le Commandant Charcot is een expeditieschip voor 245 gasten meenemen. Ze is voorzien van faciliteiten en apparatuur voor onderzoek, om wetenschappers te helpen met observatie, onderzoek en analyse van de poolgebieden.