01 september 2021

Nieuwe ligplaatsen in regio Venetië bekendgemaakt

Italiaanse havenautoriteiten en betrokken instanties hebben afgelopen augustus diverse ‘nieuwe’ kades aangewezen in de regio Venetië waar cruiseschepen in 2021 terecht kunnen. Voor elk schip zijn er ligplaatsen bepaald, afhankelijk van hun brutotonnage en lengte. In de komende maanden zal een meer structurele oplossing gezocht worden voor de aankomsten in 2022. Cruiseschepen met een tonnage van meer dan 25.000 brutoton, mogen namelijk niet meer door de stad Venetië heen naar de cruiseterminals in het noordwesten van de stad. Vanaf 1 augustus was er een verbod op cruises en moesten autoriteiten in zeer korte tijd aan de slag om nieuwe ligplaatsen te vinden.

31 aankomsten in 2021

In totaal mogen 18 schepen arriveren in de huidige cruiseterminals van Venetië, omdat zij een brutotonnage tot 25.000 hebben. Tien schepen krijgen een plekje bij de RoPortMos-terminal van Venetië in Fusina.  Eén schip gaat naar de VECON terminal en twee schepen krijgen een nog te bepalen plek. De route die deze grotere schepen moeten varen gaat overigens verplicht buiten de stad om, via het kanaal Malamocco-Marghera.

De genoemde twee terminals liggen aan het vasteland ten westen van Venetië in het grote industriegebied waar ook bijvoorbeeld de Fincantieri scheepswerf in Marghera ligt. De RoPort Mos terminal is de plek waar goederenoverslag plaatsvindt én waar ferry’s naar alle delen van de Adriatische Zee vertrekken. De VECON terminal is de containerterminal.

Fulvio Lino Di Blasio, voorzitter van de AdSPMAS en buitengewoon commissaris voor grote schepen, zei: “Dit is slechts de eerste concrete stap van een pad dat we al aan het bouwen zijn en waarmee we ons in het najaar zullen inzetten om de cruisesector in Venetië een duurzame toekomst te geven.”

Als eerste schip dat gebruik gaat maken van de vervangende terminals, komt op 2 september de Europa 2 binnen. Daarna volgen onder andere Seadream II (mag wel de stad in) op zaterdag 4 september, de MSC Magnifica diverse malen alsook de Eurodam.

 

Cruise met Allure of the Seas vanuit Galveston – 4 nachten


Schip: Allure of the Seas
Route: Galveston / Cozumel / Galveston
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 785

Cruise met Carnival Breeze vanuit Galveston – 5 nachten


Schip: Carnival Breeze
Route: Galveston / Cozumel / Progreso / Galveston
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 349

Cruise met Brilliance of the Seas vanuit Tampa – 5 nachten


Schip: Brilliance of the Seas
Route: Tampa / Cozumel / Grand Cayman / Tampa
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 816

Cruise met Disney Dream vanuit Miami – 5 nachten


Schip: Disney Dream
Route: Miami / Grand Cayman / Castaway Cay / Miami
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,137