18 november 2019

Tussenbalans TUI: 30 miljoen minder plastic artikelen aan boord

In 2018 startte het Duitse TUI Cruises op haar bekende Mein Schiff-cruiseschepen het programma WASTELESS om het gebruik van plastic uit te bannen op haar cruiseschepen. Tegen het einde van 2020 wil de rederij alle plastic wegwerpproducten/artikelen aan boord vervangen door duurzame alternatieven gemaakt van natuurlijke hulpbronnen. Hierbij worden zowel belangrijke partners en leveranciers, personeel op het hoofdkantoor, bemanningsleden aan boord als gasten betrokken. Inmiddels heeft TUI de tussenstand opgemaakt. In totaal zijn er nu al meer dan 30 miljoen plastic artikelen aan boord bespaard.

Merkbaar voor passagiers

Veel is concreet merkbaar voor de cruisereizigers. Zo zijn de roerstaafjes en cocktailrietjes vervangen door milieuvriendelijker materiaal zoals hout of glas. Kranten worden niet meer in een een plastic tasje aan de kamerdeur gehangen. Plastic tasjes in de winkels zijn weg en vervangen door gerecyclede strandtassen of herbruikbare tassen gegeven. De grootste winst kwam echter van de boterkuipjes; tien miljoen boterkuipjes werden bespaard door boter in botervlootjes aan te bieden.

“We hebben ook ijverig achter de schermen gekeken en genoeg initiatieven gevonden”, aldus Lucienne Damm, senior Environmental
Manager bij TUI Cruises. Een voorbeeld zijn de wegwerpschorten in de keukens die zijn vervangen door katoenen schorten. Bovendien drinken de personeelsleden hun drankjes alleen nog in herbruikbare bekers. “Met tot nu toe 30 miljoen bespaarde plastic-wegwerpartikelen, kunnen we terugkijken op een geslaagd 1e jaar. Ook voor 2020 hebben we nog het een en ander in petto,” aldus Damm.

2020

Voor 2020 is de rederij volop bezig om voorbereidingen te treffen voor het afschaffen van de wegwerp waterflesjes. Momenteel loopt op de Mein Schiff 2 een proef met stalen flessen. Deze kunnen gasten kopen voor €9,90 en deze kosteloos vullen bij de watertappunten. Op de kamer blijven wel de waterkaraffen staan. De flessen kunnen in tegen stelling tot de karaffen, bijvoorbeeld meegenomen worden van het schip af naar een excursie. Gasten zijn ze dus niet verplicht te kopen.

In de tussentijd staat er op het wensenlijstje een aantal producten waar nog een alternatief voor moet komen; onder andere de Nougat-snoepjes in een plastic snoeppapiertje, de regenponcho’s voor eenmalig gebruik en de plastic pennen aan boord.