17 juli 2020

Verenigde Staten verlengen cruiseverbod tot eind september

Het Amerikaanse CDC, Centers for Disease Control and Prevention, heeft vrijdag haar ‘no sail order’ voor cruiseschepen verlengd tot eind september of totdat de COVID-19 pandemie is beëindigd. Dit betekent in de praktijk een verbod op cruisen met aankomst in Amerikaanse havens.

Het besluit blijft van kracht totdat een van de volgende twee situaties zich voordoet: De Secretary of Health and Human Services verklaart dat de COVID-19 noodsituatie voor de volksgezondheid voorbij is of de CDC-directeur herroept of wijzigt haar besluit.

Een positief aspect van dit CDC besluit is, dat zij nu wel pro-actief een verzoek hebben gedaan voor meer informatie bij de rederijen hoe zij de herstart willen gaan doen.

Het eerste ‘no sail order’ van de CDC op 14 maart 2020 had een looptijd van 30 dagen. Een dag eerder hadden alle leden van de branche-organisatie CLIA besloten om vrijwillig te stoppen met cruises van en naar Amerikaanse havens.

In Europa daarentegen zijn de eerste zee- en riviercruises aan het opstarten, met uiteraard de nodige veiligheids- en hygiëne maatregelen.