15 augustus 2019

Welke schepen varen in de zomer van 2020 in … Alaska?

Wil je in de zomer van 2020 een cruise maken naar Alaska en genieten van de fantastische natuur? Wij zetten alle schepen die in de wateren van Alaska varen voor jou op een rijtje.

 1. Wat is de beste reistijd voor je Alaskacruise?
 2. Lengte van je cruise
 3. Waar starten cruiseschepen?
 4. Met het vliegtuig vanuit Nederland
 5. Welke havens kan ik bezoeken?
 6. Verborgen schatten
 7. Natuur in Alaska
 8. Verleng je verblijf in Alaska
 9. Excursies tijdens je cruise
 10. Tips voor leuke cruises
 11. Welke rederijen en cruiseschepen varen naar Alaska?

1. Wat is de beste reistijd voor je Alaskacruise?

Er wordt vanaf mei tot en met september gevaren naar Alaska. De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt zien. Grofweg zijn dit de maanden waarin je bepaalde diersoorten ziet:

 • Mei: weinig beren, mogelijk aan begin van seizoen nog sneeuw tijdens Whitepass treinreis
 • Juni: beren
 • Juli: zalmtrek, beren
 • Augustus: zalmtrek, beren
 • September: weinig beren, minder walvissen

Het weer in Alaska kan met het half uur veranderen, dus van heel mooi weer naar mist en regen. De koudste maanden zijn mei en september, met elk 12C-13C. De maanden juni/juli en augustus zijn relatief het warmst met gemiddeld 16C-18C.

2. Lengte van je cruise

Wij raden je aan om minimaal 10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen en heb je gegarandeerd ook een aantal extra havens en natuurgebieden. Wil je optimaal genieten van je cruise kies dan voor een 10-daagse cruise met een landarrangement waarover je straks meer leest.

3. Waar starten cruiseschepen?

Het merendeel van de schepen start traditioneel in Seattle (VS) of Vancouver in Canada. Ook kun je soms inschepen in San Francisco. Cruises vanuit deze miljoenenstad duren meestal langer dan 10 dagen vanwege de tijd die het kost om naar het Noorden te varen en terug.

Minder cruiseschepen starten in Seward of Whittier, twee plekken midden in Alaska. Je vliegt dan op de stad Anchorage. Vanuit Seward en Whittier vertrekken cruiseschepen voor een cruise langs de kust naar het oosten. Deze cruises eindigen dan in Seattle en Vancouver.

Zeer bijzonder zijn de vertrekken van de Seabourn Sojourn vanuit Juneau. Deze stad is enkel te bereiken per boot of vliegtuig, dus niet over het land.

4. Met het vliegtuig

Naar Seattle is een directe vlucht voor ongeveer €555 beschikbaar bij KLM. Je vliegt er in 10 uur en een kwartier naar toe. Het Canadese Vancouver is in 9,5 uur te bereiken. Een directe vlucht kost je €452.

San Francisco is in 11 uur te bereiken voor ongeveer €527.

De moeilijker bereikbare starthavens zijn zeker Seward en Juneau. Om in Juneau te komen heb je minimaal 17,5 uur nodig met één tussenstop in bijvoorbeeld Seattle. Deze vlucht kost je vanaf € 1150. Met een tussenstop méér kost het je zelfs maar €770.

Starthavens Seward en Whittier zijn via de luchthaven in Anchorage te bereiken. Je vliegt er in zo’n 14 uur naar toe met een tussenstop in Frankfurt. Vanaf Frankfurt kan je rechtstreeks naar Anchorage voor €570.

Voor Canada en Amerika kan je een visum nodig hebben,

5. Welke havens kan ik bezoeken?

Wanneer je een cruise in Alaska gaat doen, zijn er must-see havens die vrijwel elk cruiseschip bezoeken. Dit zijn bestemmingen die je dus écht gezien moet hebben als je gaat cruisen in dit gebied. In onderstaande afbeeldingen zie je twee voorbeeld routes met een aantal steden en natuurbestemmingen.

Op nummer 1 staat met stip de hoofdstad Juneau. Het kleine plaatsje biedt als hoofdattractie een gletsjer (Mendenhall Glacier) net buiten Juneau. Daarnaast kan je met een kabelbaan de berg op. Veel excursies bieden je ook walvistochten aan waarbij je een paar uur op een boot op zoek gaat naar walvissen. Voor een unieke excursie ga je per helikopter naar een andere gletsjer om met een hondenslee mee te gaan.

Op nummer 2 staat Ketchikan, een grotere plaats waar vooral flora en fauna centraal staan. Je kunt bijvoorbeeld met een watervliegtuig een natuurgebied dichtbij bezoeken: de Misty Fjords. Uiteraard zijn hier ook walvissen tochten of ga vissen.

Ook Skagway wordt vrijwel altijd bezocht. Dit dorpje heeft een typische opbouw: vierkant met straten die exact horizontaal of verticaal lopen. De hoofdattractie is een treinreis door de bergen naar Canada, de White Pass & Yukon route. Van deze treinreis kan je een gedeelte afleggen of langer.

Icy Strait Point is een haven die speciaal geopend is om te laten zien hoe de lokale inwoners (de Tlingit) van Alaska oorspronkelijk leefden. Je vindt er een museum, restaurants en winkels. Een kiilomter verderop vindt je het dorpje Hoonah waar de Tlingit wonen.

Voor meer informatie over openbaar vervoer, waar je schip aan meert en bezienswaardigheden klik je door naar de haveninformatie die we voor je hebben samengesteld:

 
 
 

Juneau

 
 

Ketchikan

 
 

Skagway

 
 

Vancouver

 

 

6. Verborgen schatten

Havens die minder vaak bezocht worden, zijn onder andere Anchorage en Kodiak (nabij Seward), Prince William Sound, Homer, Sitka, Haines (nabij Skagway) en Wrangell.

In de Canadese staat British Columbia cruise je vaak naar het bekende Victoria, maar minder vaak naar Prince Rupert, Alert Bay of Nanaimo.

7. Natuur: gletsjers

Glacier Bay

De meest prachtige inham van Alaska is ongetwijfeld Glacier Bay. Per dag mogen maar 2 grote cruiseschepen naar binnen, dus als je op één van deze twee meevaart ben je een gelukkige cruisereiziger. Een cruiseschip krijgt ’s morgens bezoek van rangers die de gehele dag aanwezig zijn om interessante flora en fauna aan te wijzen. Een dag in Glacier Bay is een dag waarbij je cruiseschip de gehele dag fungeert als ‘rondvaartboot’. Er zijn 2 gletsjers in deze baai waarvan elk een eigen charme heeft. De gletsjers zijn afkalvende gletsjers, dat wil zeggen dat er ijs afbrokkelt. Soms wat minder en soms wat meer.  Let op: Het weer in Glacier Bay kan met het dagdeel omslaan, vrieskou in mei, mist, zon, regen. Hou met alles rekening!

Tracy Arm Fjord

De bekende en veelbezochte Tracy Arm Fjord ligt ten zuidoosten van Juneau. Deze lange fjord heeft aan het uiteinde twee gletsjers: de North Sawyer en South Sawyer.

Dawes Glacier

Dawes Glacier is een afkalvende gletsjer zoals je die ook vindt in Glacier Bay. De gletsjer bevindt zich in de Endicott Arm, een niet vaak bezochte korte fjord ten zuidoosten van Juneau.

Hubbard Glacier

Minder bekend is de Hubbard Glacier. Deze ligt tussen Skagway en Whittier. Dit is de grootste meest spectaculaire gletsjer aan de Alaskaanse kust., volgens sommigen. Alleen cruiseschepen die de Oost-West of West-Oost route doen, komen bij deze gletsjer.

Alaska Inside Passage

De Inside Passage is de veelgebruikte zeeroute waarlangs cruiseschepen van het zuiden (Vancouver) naar de eerste Alaskaanse stadjes toe varen. Ook ferry schepen maken gebruik van deze routes.

Stephens Passage

De Stephens Passage is een 170 km lange veelgebruikte route vanuit Juneau naar het zuiden.

Misty Fjords

De Misty Fjords liggen nabij Ketchikan en worden zelden bezocht door cruiseschepen. Wél door watervliegtuigen die vanuit Ketchikan hun rondvluchten starten. Een prachtige belevenis! Alleen cruiseschip Maasdam bezoekt de Misty Fjords. Door haar geringe grootte heeft zij die mogelijkheid.

8. Verleng je verblijf in Alaska

Denali National Park

Het is aan te raden om na je cruise een aantal dagen door Alaska heen te reizen. Grote rederijen zoals Princess Cruises en Holland America Line hebben zelf hotelcomplexen in Alaska met bijbehorend vervoer zoals bus of panoramische trein. Deze tours starten vanaf Seward of Whittier, de plek waar cruises eindigen. De zogenoemde landarrangementen gaan naar Anchorage, Denali National Park en richting het midden van Alaska naar Fairbanks.

In het Denali National Park zie je de berg Denali met z’n witte toppen. In het nationale park erom heen draait het vooral om de flora en fauna en met name het spotten van beren.

9. Excursies tijdens je cruise

De topexcursies zijn:

 • Een gletsjer bezoeken: lopend of met je cruiseschip heel dichtbij varen in een fjord waar vaak aan het einde een gletsjer ligt,
 • met sledehonden een tochtje maken of een bezoek aan een sledehond-boerderij
 • ga het water op om op zoek te gaan naar walvissen
 • beren aanschouwen die zalm aan het vissen zijn
 • met een watervliegtuig over natuurgebied Misty Fjords

Leuk om daarnaast te doen:

 • goudzoeken met een pan vol zand
 • arenden bezoeken
 • meegaan met een vissersboot om king crab te vangen
 • de lokale cultuur van de stammen aanschouwen in een van de vele cultuurhistorische musea

10. Tips

In de overzichten verderop in dit artikel zie je veel diverse cruises. De mooiste of meest bijzondere cruises vind ik:

 1. Een 15-daagse route met de Maasdam vanuit Vancouver (vanaf €1558) met geweldige dorpjes, natuur en de Misty Fjords
 2. Met de Norwegian Sun uit Vancouver (vanaf €1019), een casual Alaska cruise met genoeg natuur en havens.
 3. De Oost-West/West-Oost routes van de Coral Princess, Grand Princess en Royal Princess (vanaf €1053)
 4. Voor families de Disney Wonder (vanaf €1505)
 5. De Koningsdam en Volendam uit Vancouver naar o.a. Glacier Bay en Tracy Arm Fjord. (vanaf €888), een betaalbare mooie Alaskaroute met een van de specialisten in de regio.

11. Welke rederijen & cruiseschepen varen naar Alaska?

Onderstaand de rederijen die cruisen in Alaska. De ultraluxe rederijen staan onderaan.

Celebrity Cruises

Celebrity Cruises vaart met drie schepen naar Alaska. Met de kleinste, de Celebrity Millennium, worden de oost naar west en west naar oost routes gevaren tussen Seward en Vancouver. Je bezoekt op elke route dezelfde havens:  Juneau, Skagway, Ketchikan en Icy Strait Point. Je bezoekt de natuur van de Hubbard Glacier. Vanaf €1048.

Met de twee grotere schepen vaart Celebrity vanuit Vancouver of Seattle.

De Celebrity Solstice cruist vanuit Seattle wekelijks naar Ketchikan, Juneau en Victoria in British Colombia. Je cruist alleen door de natuur van de Alaska Inside Passage. Vanaf €1234.   De Celebrity Eclipse gaat vanuit Vancouver wekelijks naar Ketchikan, Juneau en Icy Strait Point. Je cruist door de natuur van de Hubbard Glacier. Een aanrader als je tussen de Solstice of de Eclipse moet kiezen. Vanaf €1159.

 

9 nachten met de Regatta


Geniet van een droomcruise met de Regatta
Rederij: Oceania Cruises

 

Meer info

Schip: Regatta
Vertrekpoort: Los Angeles
Reisduur: 9 nachten
Normale prijs vanaf: 1974.00
Korting: 18 %
Speciale cruiseadvisor.nl prijs:

€ 1,619

36 nachten met de Nautica


37-daagse cruise naar Shanghai
Rederij: Oceania Cruises

 

Meer info

Schip: Nautica
Vertrekpoort: Dubai
Reisduur: 36 nachten
Normale prijs vanaf: 9633.00
Korting: 18 %
Speciale cruiseadvisor.nl prijs:

€ 7,899

10 nachten met de Norwegian Star


Vaar met de Norwegian Star naar Southampton (Londen)
Rederij: Norwegian Cruise Line

 

Meer info

Schip: Norwegian Star
Vertrekpoort: Southampton
Reisduur: 10 nachten
Normale prijs vanaf: 1638.00
Korting: 36 %
Speciale cruiseadvisor.nl prijs:

€ 1,048