17 juni 2020

Welke schepen varen in de zomer van 2021 naar … de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Wil je in de zomer van 2021 een cruise maken langs de kust van Noorwegen oftewel de Noorse Fjorden bezoeken, de Noordkaap en misschien zelfs Spitsbergen? Wij zetten alle schepen die naar deze bestemmingen varen voor jou op een rijtje. We hebben in dit artikel bovendien veel basisinformatie verzameld over de havens.

Een kleine leeswijzer: bij de rederijen hebben we onderscheid gemaakt tussen de 3-5 sterren rederijen en de ultraluxe rederijen. Vergeet vooral ook niet onze tips voor de beste en mooiste cruises te lezen!

  1. Wat is de beste reistijd voor je Noorse Fjorden Cruise?
  2. Lengte van je cruise
  3. Waar starten cruiseschepen?
  4. Welke havens kan ik bezoeken?
  5. Welke rederijen varen naar de Noorse Fjorden?
  6. Welke ultraluxe rederijen varen naar de Noorse Fjorden
  7. Cruisereizigers tips voor beste cruises

1. Beste reistijd

Er wordt het hele jaar door gevaren langs de Noorse kust. In de wintermaanden varen de postschepen van Hurtigruten (het gehele jaar zelfs!) én de schepen die op zoek zijn naar het Noorderlicht. Een dik pak sneeuw aan de wal zorgt voor een bijzondere cruise en uiteraard sneew-excursies zoals met sledehonden op pad gaan.

Echter vanaf mei tot en met oktober is de grote drukte langs de kust. Wil je wat meer rust en geen overvolle steden en fjorden, kies dan voor een cruise in mei of september. Verwacht overigens geen zomerse temperaturen in de zomermaanden. De gemiddelden liggen rond de 17C (Oslo) in juli/augustus, terwijl het op de Noordkaap in juli gemiddeld 10.7C is.

Wil je overigens relatief goedkoper cruisen, boek dan een cruise in het voorseizoen in april en mei of na augustus.

 

2. Lengte van je cruise

Wij raden je aan om minimaal 9-10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen, heb je niet al te veel zeedagen en bezoek je veel havens. Je kunt uiteraard een 8-daagse cruise nemen vanuit Nederland of Duitsland, maar houd er wel rekening mee dat je minimaal 2 zeedagen hebt op deze cruises. Eén dag om er te komen en één dag om terug naar Nederland te varen.

3. In welke havens starten cruises naar de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Vanuit Nederland start het merendeel van de schepen in Amsterdam en Rotterdam, heel erg handig! Dit zijn wel de 1-weekse Noorse Fjorden cruises en zelden langer.

In alle ons omringende landen kan je ook inschepen, zoals in Groot-Brittannië (Southampton, Londen, Dover), Duitsland (Bremerhaven, Kiel, Hamburg) en Denemarken (Kopenhagen). Ga je met Hurtigruten mee, dan stap je in Bergen, Dover of Hamburg op.  Ook kan je inschepen in Kirkenes, hoog in het Noorden van Noorwegen.

Met name Kopenhagen en Southampton zijn goed te bereiken met het vliegtuig.