06 juli 2020

verbeterde gezondheids- en veiligheidsnormen Royal Caribbean en Norwegian

Royal Caribbean Group en Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. hebben laten weten samen te werken om verbeterde gezondheids- en veiligheidsnormen op het gebied van cruisen te ontwikkelen als reactie op de wereldwijde COVID-19 pandemie.

De cruisemaatschappijen hebben de Amerikaanse gouverneur Mike Leavitt en Dr. Scott Gottlieb gevraagd om als co-voorzitters van een nieuwgevormde groep van deskundigen genaamd de ‘Healthy Sail Panel’ te dienen. Het panel werkt gezamenlijk aan aanbevelingen voor cruisemaatschappijen om hun volksgezondheidsreactie op COVID-19 te bevorderen, de veiligheid te verbeteren en om gereed te staan voor de veilige hervatting van activiteiten.

Het panel met deskundigen is al ruim een maand werkzaam en zal eind augustus de eerste aanbevelingen delen. De cruisemaatschappijen vertellen dat het werk van het panel een ‘open bron’ wordt en dat het vrij kan worden overgenomen door bedrijven of industrieën die zouden kunnen profiteren van de wetenschappelijke en medische inzichten van het panel.

“Deze ongekende virus vereist dat we ongekende normen op het gebied van gezondheid en veiligheid ontwikkelen”, aldus Richard D. Fain, voorzitter en CEO van Royal Caribbean Group. “Het aan boord brengen van deze gerespecteerde experts om ons vooruit te helpen toont onze toewijding aan het beschermen van onze gasten, bemanning en de gemeenschappen die wij bezoeken”.

“We concurreren elke dag om de vakantiegangers, maar we concurreren nooit op gezondheids- en veiligheidsnormen” zei Frank Del Rio, president en CEO van Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. ‘Terwijl de cruise industrie altijd strenge gezondheidsnormen heeft gehad, bieden de unieke uitdagingen door COVID-19 de kans om de later nog hoger te leggen”

“Gezondheid en veiligheid zijn de hoogste prioriteiten voor alle leden van de CLIA, zoals blijkt uit dit initiatief van twee van onze grootste leden. Wij prijzen dit en alle inspanningen van onze leden, groot en klein, aan die onvermoeibaar werken aan de juiste protocollen op basis van input van gezondheidsautoriteiten en medische deskundigen in de VS en in het buitenland” zei Kelly Craighead, president en CEO van Cruise Lines International Association (CLIA).

Fain en Del Rio hebben het panel geïnitieerd om er zeker van te zijn dat de plannen die zij zullen indienen bij de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en andere toezichthouders gebruik maken van de best beschikbare inzichten op het gebied van volksgezondheid, wetenschap en engineering. Het werk van het panel zal worden gedeeld met de hele industrie en regelgevers.

“Bij het bijeenroepen van het Healthy Sail Panel, zochten we de deelname van een diverse groep van toonaangevende deskundigen op het gebied van wetenschap en volksgezondheid die direct relevant zijn voor de No Sail Order,” zei gouverneur Leavitt. “Wij beschouwen ons werk als een belangrijke inspanning op het punt van volksgezondheid. De gezondheid en veiligheid van passagiers, bemanning en de plekken die cruiseschepen bezoeken zullen de belangrijkste focus van dit project zijn.”

Dr Gottlieb zei: “We weten dat de volksgezondheidkwesties die moeten worden aangepakt complex zijn en op sommige gebieden zal het aanpakken daarvan nieuwe benaderingen vereisen. Ons doel bij het samenstellen van dit team van toonaangevende experts was het ontwikkelen van best practices die de veiligheid kunnen verbeteren en een roadmap kunnen bieden voor het verminderen van de risico’s van COVID-19.”

Het panel wordt mede voorgezeten door gouverneur Leavitt, voormalig secretaris van het Amerikaanse ministerie van Health and Human Services (HHS), en Dr Scott Gottlieb, voormalig commissaris van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De leden van het panel zijn wereldwijd erkende experts uit verschillende disciplines, waaronder volksgezondheid, infectieziekten, bioveiligheid, gastvrijheid en maritieme operaties.