Fooien? Is dat echt verplicht of niet?

Fooien
Al jaren zijn de 'verplichte' fooien een raar gegeven in de cruise-wereld. 
De rederijen zitten zelf ook in hun maag met de fooien, vandaar dat steeds meer rederijen in het 'fooien inclusief' principe.
Wat gewoon inhoud dat u geen fooien hoeft te betalen.

De oorspong ligt in het verleden. Veel crew-members waren laag-betaalde krachten en dan is een fooi een welkome aanvulling op je salaris. Tegenwoordig zijn de crew-members niet zo zielig meer, maar natuurlijk zeggen ze geen nee tegen een fooi.

Verplicht?
Bij de rederijen waar een fooien-protocol geldt is het volgens de regels verplicht om een fooi te betalen. Maar in de praktijk blijkt dat het toch niet zo verplicht is, als ze doen vermoeden. Standaard word je scheeps-rekening belast met een bepaald bedrag per persoon per dag, maar wanneer je naar de receptie gaat en hier bezwaar tegen maakt, halen ze dat tegenwoordig zonder enige tegenstribbeling van je rekening.

Hoogte van de fooien
Dit kan best oplopen want de rederijen berekenen vaak 10 tot 15 euro of dollar per persoon per dag. Dat is al gauw rond de 100 euro per persoon wanneer je een week gaat cruisen. En vaak wil je juist de persoon of personen een extraatje geven die je al die leuke dagen extra heeft verwend, en niet die sjacherijnige ober die iedere ochtend de tafels afruimt. Dus dat hoeft in de meeste gevallen ook niet (meer) gelukkig.