Explora Journeys bevestigt bestelling voor twee duurzame schepen

Image

Explora Journeys heeft definitief de orders bevestigd voor twee duurzame schepen op waterstof bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri. De rederij gaat gestaag door om een netto nul-koolstofemissie doelstellingen (in 2050) voort te zetten door aanvullende nieuwe en geavanceerde milieutechnologieën te onderzoeken. Met de deal wordt een totale investering van € 3,5 miljard in zes luxe schepen voor Explora Journeys voltooid.

Explora V en Explora VI zullen over nieuwe, ultramoderne energie-efficiëntie maatregelen beschikken en zullen ook alternatieve brandstoffen kunnen gebruiken, zoals bio- en synthetisch gas en methanol. De cruisedivisie zal in de toekomst samenwerken met Fincantieri om de schepen uit te rusten met toekomstige technologieën, waaronder koolstof afvang, en geavanceerdere afvalbeheersystemen. De twee schepen zullen in 2027 en 2028 klaar zijn.

Pierfrancesco Vago, Executive Chairman – Cruise Division, MSC Group, zei: “Met Explora Journeys hebben we een luxe merk gecreëerd dat succesvol is geweest in het herdefiniëren van luxe op zee. We zien een aanhoudende groei in het luxesegment en de investering in deze twee nieuwe schepen toont onze toewijding om binnen deze sector te blijven groeien en te investeren in schepen van de toekomst. Samen met Fincantieri zullen we de nieuwste technologie bestuderen die de wereld te bieden heeft en doorgaan met onze inzet om deze technologieën te introduceren om de efficiëntie over het hele spectrum van scheepsprestaties te vergroten. En natuurlijk zullen we doorgaan met het leveren van de allerbeste luxe reiservaring, waarbij we onze gasten met een duurzame ziel onderdompelen in de gemoedstoestand van de oceaan.”

Waterstof

De twee nieuwe schepen zullen het gebruik van vloeibare waterstof met brandstofcellen nastreven voor hun hotelactiviteiten. Wanneer ze in de haven zijn aangemeerd, wordt de CO2-uitstoot ge-elimeerd omdat de motoren van het schip zijn uitgeschakeld. De schepen zullen ook beschikken over een nieuwe generatie LNG-motoren die het probleem van methaanslip verder zullen aanpakken met behulp van insluitingssystemen.

LNG is een van de schoonste scheepsbrandstoffen ter wereld die momenteel op grote schaal beschikbaar is en zal een sleutelrol spelen in de transitie naar het koolstofvrij maken van de internationale scheepvaart. Het vermindert de lokale uitstoot van luchtverontreinigende stoffen aanzienlijk, waarbij de uitstoot van zwaveloxiden met wel 99 procent en die van stikstofoxiden met wel 85 procent afneemt. LNG speelt ook een sleutelrol bij het beperken van de klimaatverandering, omdat het de uitstoot van broeikasgassen tot 20 procent kan terugdringen. Meer milieuvoordelen verwacht de rederij als gevolg van de beschikbaarheid op grote schaal van synthetisch LNG.

Vlootgroei

Het eerste schip van Explora Journeys, Explora I, werd in juli 2023 door Fincantieri opgeleverd. Het schip zal de herfst in Noord-Amerika doorbrengen en de winter in de Caribische Zee. Ze zal in het voorjaar van 2024 voor de Amerikaanse westkust en Hawaï varen voordat ze in de zomer van 2024 terugkeert naar Europa voor een reeks reizen in de Middellandse Zee

Explora II vaart voor het eerst in de zomer van 2024 en zal tot april 2025 actief zijn in de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, de Indische Oceaan en Afrika en 82 havens in 26 landen aandoen. Explora II ‘raakte voor het eerst water’ op 6 september 2023 tijdens een ‘float out’-ceremonie nabij Genua in Italië.

Cruiseschip Explora III komt in de zomer van 2026 in de vaart. De bouw van het LNG-aangedreven schip begon op 6 september 2023 met een staalsnij ceremonie. De bouw van de LNG-aangedreven Explora IV begint in januari 2024 en zal begin 2027 voltooid zijn.

Alle zes schepen in de vloot van Explora Journeys zullen worden uitgerust met de nieuwste milieu- en maritieme technologieën en zullen ook beschikken over de nieuwste technologie voor selectieve katalytische reductie om een reductie van de uitstoot van stikstofoxide met 90 procent mogelijk te maken, en worden uitgerust met plug-in aansluitingen voor walstroom om de uitstoot in de haven te verminderen en uitgerust met systemen voor onderwatergeluid-beheer om het leven in zee te helpen beschermen.

De zes schepen zullen ook beschikken over een uitgebreid assortiment energiezuinige apparatuur aan boord om het motorgebruik te optimaliseren en de uitstoot verder te verminderen.