Nog meer voedseldonatieprogramma van Costa Cruises
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat wereldwijd ongeveer 40% van de voedselvoorraad verloren of wordt verspild. Carnival Corporation onderneemt concrete stappen om haar bijdrage aan dit probleem te verminderen. In aanloop naar de Internationale Dag van bewustwording van voedselverlies en -verspilling op 29 september, deelt het bedrijf samen met Costa Cruises, haar Italiaanse dochteronderneming, de vooruitgang in hun inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan.
Duurzame voedselsystemen aan boord
Carnival Corporation heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verminderen van voedselverspilling binnen haar vloot. Het bedrijf heeft in 2023 een reductie van 42% gerealiseerd, vijf jaar eerder dan gepland. Met deze prestatie is Carnival op koers om de doelstelling van 50% reductie tegen 2030 te behalen.
Jan Swartz, Executive Vice President van Carnival Corporation, benadrukte de belangrijke stappen die het bedrijf heeft gezet tijdens het Champions 12.3-evenement, gehouden tijdens de Climate Week in New York. Hier bespraken internationale leiders de urgentie van het terugdringen van voedselverlies en deelden zij strategieën voor een duurzamer voedselsysteem. Swartz sloot zich vorig jaar aan bij de Champions 12.3, een wereldwijde coalitie van leiders die zich inzetten voor de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG 12.3) met betrekking tot voedselverspilling. Swartz is de eerste vertegenwoordiger uit de cruise-industrie binnen deze groep.
Uitbreiding van het “4GOODFOOD”-programma
Costa Cruises heeft haar voedselverspillingsprogramma 4GOODFOOD verder uitgebreid. Sinds 2017 werkt Costa Cruises samen met de Fondazione Banco Alimentare om overtollig bereid voedsel aan voedselbanken te doneren. Dit initiatief, dat begon in Italiaanse havens, is nu uitgebreid naar onder andere Palma de Mallorca en Valencia, waardoor er in totaal meer dan 300.000 porties voedsel zijn gedoneerd in het Middellandse Zeegebied en het Caribisch gebied.
Het programma omvat meer dan alleen donaties. Zo heeft Costa meer dan 500 recepten herzien om voedselproductie efficiënter te maken en wordt er gebruik gemaakt van slimme technologie, zoals Winnow-weegschalen, om voedselverspilling tijdens het kookproces te analyseren en te verminderen. Ook ontvangen het kombuispersoneel en de bemanning trainingen om hen bewust te maken van de rol die zij kunnen spelen in de strijd tegen voedselverspilling.
Blik op de toekomst
Carnival Corporation heeft plannen om het voedselverspillingsprogramma verder uit te breiden, vooral in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Door de samenwerking met lokale gemeenschappen hoopt het bedrijf de impact van haar duurzaamheidsinspanningen wereldwijd te vergroten.
Jan Swartz benadrukte dat de cruise-ervaring altijd centraal staat bij Carnival, maar dat het bedrijf tegelijkertijd manieren zoekt om voedselverspilling tegen te gaan en overgebleven voedsel een nuttige bestemming te geven. “Ons doel is om het aantal onopgegeten maaltijden te verminderen en ervoor te zorgen dat voedsel dat overblijft, niet verloren gaat. Dit is een van de manieren waarop we onze verantwoordelijkheid nemen om gemeenschappen te ondersteunen die met voedseltekorten te maken hebben.”
Reactie