top 20 cruisetips
Welke cruise je ook kiest, je hebt wellicht een aantal vragen over het reilen en zeilen aan boord, welke reispapieren je nodig hebt en meer. 123cruisetips.nl geeft antwoord op een aantal veel getelde vragen over cruisen.
1. Hoe weet ik welk schip/welke rederij het beste bij me past?
Dat hangt sterk af van wat je zoekt en wat je van een cruise verwacht. Wil je een groot cruiseschip, of juist wat kleiner? Zoek je veel entertainment of hoeft dat niet zo nodig? Wil je ver weg of dichterbij? Veel zeedagen of juist veel aanloophavens? Kijk bij de rederijen en hun schepen naar cruises die aansluiten bij je wensen.
2. Hoe kies ik een hut?
Aan boord van cruiseschepen heb je verschillende soorten accommodaties. De binnenhutten zijn het voordeligst en bevinden zich aan de binnenzijde van het schip. Je hebt geen uitzicht. De suites met eigen balkon het duurst. Daartussen zijn er nog buitenhutten. Afhankelijk van maatschappij en schip hebben deze een (niet te openen) raam of een balkon.
Ongeacht de categorie beschikken alle hutten meestal over 2 losstaande bedden die tegen elkaar geschoven kunnen worden. Daarnaast een eigen badkamer, opbergruimte, telefoon, tv, radio, föhn en airconditioning. Welke afmetingen de hut heeft en welke andere faciliteiten er in de hut zijn verschilt per schip en ook per maatschappij. Denk aan kluisjes of een minibar.
3. Wat is in de cruiseprijs inbegrepen?
- - Uiteraard de hut waar je logeert, inclusief schoonmaken, handdoeken etc.
- - Maaltijden aan boord (ontbijt, lunch en diner). Uitzondering zijn de specialiteitenrestaurants aan boord waarvoor bijna altijd een (kleine) toeslag betaald moet worden.
- - Water, thee, koffie en sappen bij ontbijt en lunch.
- - Veel maatschappijen serveren gratis snacks en hebben een buffetrestaurant dat 24 uur per dag geopend is. Ook dit is inclusief.
- - Activiteiten zoals sport, spel, avondentertainment, (muziek)shows, disco en theatervoorstellingen.
4. Welke extra kosten zijn er tijdens de cruise?
- - Tips en fooien. Bij de meeste maatschappijen zijn fooien niet inbegrepen, maar wel verplicht. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 5 tot 10 euro per persoon per dag.
- - Een servicetoeslag van 15% op drankjes die je in de bars of restaurants aan boord bestelt.
- - Alcoholische drank.
- - Frisdranken en meestal ook koffievarianten als cappuccino, espresso etc.
- - Spa- en wellnessbehandelingen.
- - Aankopen in de winkels aan boord van het cruiseschip.
- - Excursies.
- - Internet en telefoon.
5. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
De hoeveelheid bagage aan boord is niet gebonden aan regels. Houd wel rekening met de beperkte ruimte in uw hut. Vliegt u naar de haven van vertrek en/of aankomst van het cruiseschip dan is de hoeveelheid bagage gebonden aan de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij.
6. Welke reisdocumenten en verzekeringen heb ik nodig?
Voor bijna alle cruises heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na terugkeer geldig is. Let op: ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
Voor een aantal landen is een visum nodig. Soms wordt dat door de rederij verzorgd, soms moet je dat zelf regelen. Bij de vaarschema’s van de maatschappijen kun je lezen of een visum nodig is.
Het is sterk aan te raden een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
7. Heb ik vaccinaties nodig?
Dat hangt van de bestemming van je cruise af. Kijk op www.gezondopreis.nl of op www.lcr.nl welke vaccinaties voor welke landen aangeraden worden of verplicht zijn.
8. Hoe kom ik aan/van boord van het cruiseschip?
Het ‘inschepen’ op een cruiseschip gaat vrijwel hetzelfde als het inchecken op een vliegveld. Inchecken vindt meestal 3 tot 1 uur voor vertrek plaats.
Bij aankomst in de cruiseterminal geef je de bagage af. Deze wordt in de hut wordt afgeleverd. Dit duurt meestal een paar uur. De bagage dient voorzien te zijn van de kofferlabels die je bij je reisbescheiden hebt ontvangen. Vul ze compleet in!
Tip: heb je snel iets nodig, neem dit dan alvast uit je koffer en stop het in je handbagage!
In de terminal staan balies, vaak alfabetisch ingedeeld, waar je je moet melden. Na afgifte van het paspoort en controle van de tickets krijg je een cruisecard waarmee je aan boord kunt gaan.
Van boord gaan, de ontscheping, is meestal vroeg in de ochtend en binnen een paar uur na aankomst in de haven. De laatste avond van de cruise zet je je koffers, nog steeds voorzien van de kofferlabels, buiten de hut op de gang. Je kunt ze ophalen na de paspoortcontrole in de cruiseterminal waar je van boord gaat.
Het paspoort dat je bij aankomst hebt afgegeven krijg je de laatste avond weer terug.
De maatschappijen geven ruim op tijd informatie over het ophaalmoment van het paspoort en de ontschepingsprocedure.
9. Hoe betaal ik aan boord?
Alles wat je aan boord koopt, van drankjes in de bar, aankopen in de winkels en excursies worden op de boordrekening die bij je cruisecard hoort, bijgeschreven. De cruisecard ontvang je bij het inschepen. Soms wordt ook de fooi op de boordrekening bijgeschreven. Dit is afhankelijk van de cruisemaatschappij.
Betalen doe je aan het eind van de reis (meestal een dag voor aankomst). Je krijgt in je hut een factuur met een overzicht van alle uitgaven en wanneer je bij inscheping de rederij daartoe gemachtigd hebt, wordt het bedrag van je creditcard afgeschreven. Heb je geen creditcard dan betaal je bij het inschepen een borgsom en het bedrag dat uiteindelijk op de boordrekening staat contant. Pinnen is niet mogelijk.
Kijk de factuur goed na en meldt het als er iets niet klopt.
Uitgaven in het casino worden altijd contant betaald.
10. Wat voor functie heeft de cruisecard?
Aan boord heb je geen portemonnee of sleutel nodig maar gebruik je de cruisecard. Daarnaast is je cruisecard je identificatiebewijs om van en aan boord te gaan. Je hebt immers bij het inschepen je paspoort afgegeven. Dit blijft tijdens de reis in beheer van de maatschappij zodat de zodat de douanehandelingen bij het aanleggen in de verschillende havens snel en efficiënt gebeuren. Lees hier meer over de cruisecard.
11. Wat zijn ‘avondzittingen’ in de restaurants
In de restaurants aan boord van een cruiseschip, met uitzondering van het buffetrestaurant, zijn meestal 3 zittingen per avond, een vroege en een late zitting. Je kunt je voorkeur bij reservering opgeven. Een zitting betekent een bepaalde tijdsperiode waarbinnen je kunt dineren.
12. Zijn er kledingvoorschriften aan boord van het cruiseschip?
Voor overdag geldt gemakkelijke vrijetijdskleding.’s Avonds draag je informele kleding (smart casual). Op diverse schepen wordt één of twee avonden een gala- of captains dinner georganiseerd. De kledingvoorschriften hiervoor: de dames een cocktail- of galajurk en de heren een pak met das of smoking. Natuurlijk ben je dit niet verplicht en kun je in de buffetrestaurants gewoon in informele kleding terecht.
13. Waarom worden er veiligheidsoefeningen aan boord gehouden?
De internationale regels verplichten de kapitein om voor vertrek of tijdens de eerste uren van elke cruise een reddingsoefening te houden. Je bent verplicht hier bij aanwezig te zijn en krijgt instructies waar, en hoe laat je je moet melden, Tijdens deze zogenaamde sloepenrol krijg je uitleg over je de reddingsvesten moet gebruiken en waar de reddingsboten zich bevinden. Ook hoor je wat je moet doen bij een eventuele evacuatie.
In iedere hut liggen reddingsvesten, kaarten met veiligheidsinstructies en het nummer van de toegewezen reddingsboot (musterstation).
Voor kinderen zijn er speciale reddingsvesten beschikbaar.
14. Wanneer wordt er gevaren?
Meestal vaart het cruiseschip ’s avonds en ’s nachts gevaren en ligt het overdag in de haven. Je kunt van boord gaan, maar blijf je liever aan boord dan is dat uiteraard ook mogelijk. Wat je aan land of aan boord doet is naar eigen keus. Meestal organiseert de rederij een excursie. Zijn er grotere afstanden te overbruggen dan kunnen er ‘zeedagen’ in de cruise zitten en vaart het schip overdag.
15. Is er een dokter aan boord?
Ja, ieder cruiseschip beschikt over klein medisch centrum, een arts en een verpleegster. De dokterskosten moet je aan boord betalen. Deze kosten kun je later weer verhalen bij je ziektekostenverzekeraar.
Bij last van zeeziekte kun je bij de arts of verpleegster terecht voor middeltjes tegen zeeziekte.
16. Mag ik roken aan boord?
Aan boord van cruiseschepen is roken verboden, behalve in de daarvoor bestemde ruimtes. Dit is per schip verschillend. Roken in de hut is altijd verboden.
17. Hoe weet ik wat er aan boord te doen is?
Elke avond krijg je in je hut een programma met de activiteiten van de volgende dag. Vaak is het een soort krantje met informatie over de bestemming, de activiteiten aan boord, speciale diners, theatervoorstellingen etc. Maar ook de openingstijden van diverse faciliteiten als de excursiebalie, winkels, bars en het kledingadvies voor de avond.
18. Wat is het voltage aan boord/welke stekkers heb ik nodig?
Het voltage verschilt per schip. Veel cruiseschepen hebben zowel 220 als 110 volt. Meestal kun je met een Nederlandse stekker terecht, maar dat hangt van de maatschappij af. Kijk dus even op de site wat je nodig hebt.
Tip: heb je veel apparatuur om op te laden neem dan een stekkerdoos mee!
19. Waar laat ik mijn kostbare spullen?
Bij de meeste cruiseschepen heb je een kluisje in je hut. Heb je dit niet dan kun je spullen in bewaring geven bij de purser.
20. Is er internet aan boord?
Tegenwoordig hebben de meeste cruiseschepen een internetcafé. De nieuwste schepen hebben wifi (soms zelfs in je hut). De kosten voor wifi verschillen per rederij en zijn vaak niet gering. Het internetcafé is vaak goedkoper.
Reactie