Duitse rechtbank: “Fooien mogen niet automatisch op de rekening”

Image

In Duitsland heeft de landsrechtbank (Oberlandesgericht) van Koblenz bepaald dat fooien niet automatisch op de boordrekening gezet mogen worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de cruisepassagier. Ook met de mededeling dat de cruisereiziger deze bij de receptie kan annuleren of verlagen/verhogen, is het automatisch bijschrijven van de fooien niet toegestaan. De reiziger moet daarvoor zelf actie ondernemen en de rechter vindt dat de reiziger dan benadeeld wordt.

Naar aanleiding van een rechtzaak die was aangespannen door de Verbraucherzentrale Bundesverbands heeft de rechter bovenstaande uitspraak gedaan. In 2017 werd een cruisereis verkocht door supermarktketen Lidl waarbij de ‘fooien aanbeveling’ (Trinkgeldempfehlung) automatisch van de boordrekening werd afgeschreven. De rechter vond dit te ver gaan, getuige van bovenstaande uitspraak.

Consequenties

Het aanpassen van fooien is altijd toegestaan bij rederijen. De uitspraak van het Oberlandesgericht zal er ongetwijfeld voor zorgen dat rederijen die in Europa hun cruises verkopen, uitdrukkelijker toestemming zullen gaan vragen aan cruisepassagiers om de fooien op de boordrekening te zetten. Het heffen van fooien is wel toegestaan, het gaat dus op de manier waarop dit gedaan wordt.