Wat doe ik aan? Moet ik een baljurk of mag ik ook in spijkerbroek?

Image

De tijd dat je aan boord van een cruiseschip vooral baljurken, cocktailjaponnen en jacquet en pak zag is voorbij. Elke maatschappij hanteert een eigen beleid als het gaat om kledingvoorschriften maar over het algemeen geldt voor elke rederij dat er gelegenheden zijn waar wat netter kleding gewenst, en soms zelfs vereist is.

De dresscodes

Om een kledingadvies te geven worden dresscodes gebruikt. Aan boord van cruiseschepen kom je meestal de volgende dresscodes tegen:

 • Casual
  Vrijetijdskleding. Denk aan spijkerbroeken, T-shirts, luchtige zomerjurkjes etc. Deze dresscode laat je vrij in je kledingkeus.
 • Smart Casual
  Nettere vrijetijdskleding (geen korte broeken etc).
 • Casual chic
  Gemakkelijke kleding met een chic detail.
 • Tenue de Ville
  Zomerse dresscode, netjes maar niet te chic.
 • Cocktail
  Feestelijke dresscode, vooral voor vrouwen. Cocktailjurk, grotere sieraden, opvallende make-up. Voor mannen is een mooi, niet te formeel kostuum of een pantalon met overhemd een aanrader.
 • Gala
  Afhankelijk van de uitnodiging kan de dresscode Black Tie of Feestelijk zijn.
  Bij Feestelijk is er weer een onderscheid tussen formeel (cocktailjurk, rok en blouse) of informeel (cocktailjurk, jumpsuit of mooie broek). Voor mannen formeel: net pak, of overhemd en pantalon en informeel: opvallend kostuum of opvallend overhemd.
 • Black Tie
  Dresscode die vaak gevraagd wordt op prijsuitreikingen of chiquere feesten. De heren komen in smoking (tuxedo) en de dames kunnen kiezen uit een lange of korte nette jurk met een klein decolleté.

Slechts bij enkele rederijen kunnen ook de onderstaande kledingvoorschriften voorkomen:

 • Jacquet
  Formele en sterk aan regels gebonden outfit bedoeld voor speciale gelegenheden.
 • White Tie
  Dit is de meest formele dresscode. Heren worden dan geacht een rokkostuum te dragen. Dames verschijnen in een lange, chique jurk waarbij een groter decolleté is toegestaan.

Wat draag je aan boord van een cruiseschip?

Overdag geldt aan boord de dresscode ‘vrijetijdskleding’. Dat betekent dat je alles kunt dragen, met inachtneming van een aantal ongeschreven, en soms geschreven regels. Je gaat niet in zwemkleding een restaurant binnen.
’s Avonds wordt het wel op prijs gesteld om niet in korte broek en op slippers aan te schuiven aan tafel.

Formele avonden
Deze worden vaak gehouden op ‘zeedagen’ als je de hele dag aan boord bent geweest. Afhankelijk van de rederij draag je dan avondkleding of, wat losser, een pak met das voor de mannen en een cocktailjurk of mooi broekpak voor de vrouwen.

Wat pak ik in?

Je hebt echt geen drie koffers nodig om toch met kledingvoorschriften rekening te kunnen houden. Het is, nogmaals, afhankelijk van de rederij en dat kun je vooraf bekijken. Pak twee leuke cocktailjurken, één lange galajurk, één kostuum, één nette pantalon, een stropdas en twee mooie overhemden in. Doe er een paar mooie pumps, open schoentjes met hak en een paar nette herenschoenen bij, en zowel man als vrouw zijn bijna op alle dresscodes voorbereid.

Het is vaak een erg leuke ervaring om te gaan dineren tussen allemaal mensen die er ook leuk opgedoft uitzien. Toch niet de juiste outfit bij je? Op de cruiseschepen is vaak van alles te koop. En geen zin in een formele avond? Dan kun je altijd nog in het buffetrestaurant terecht.

Globale kledingvoorschriften per cruisemaatschappij

Maak je een achtdaagse cruise dan hanteren de meeste rederijen 2 formele, 2 informele en 3 casual avonden.

 • Norwegian Cruise Line: deze rederij hanteert de minste dresscodes.  Dit geeft je de vrijheid om aan te trekken wat je wilt.Cruises met Norwegian Cruise Line kun je boeken bij onder meer Zeetours, Cruisereizen, Cruisetravel, TUI, Stip Reizen en Dreamlines.
 • Princess Cruises: hier zijn de kledingvoorschriften formeel en smart casual. Neem een donker kostuum en een avondjurk mee, dan zit je altijd goed.Kijk voor de beste aanbiedingen bij onder meer Cruisetravel, Zeetours en Dreamlines.
 • Holland America Line: overdag informeel/smart casual. Bij dineren in de restaurants (behalve buffetrestaurant) is de dresscode formeel.Cruises van Holland America Line zijn te boeken bij onder meer Cruisereizen.nl, Cruisetravel, Zeetours, TUI, Stip Reizen.
 • Costa Cruises: dresscode is informeel. Cruises van Costa Cruises zijn onder meer te boeken bij TUI, Stip Reizen en Cruisetravel.
 • Seabourn Cruise Line: formeel en elegant casual.
 • MSC Cruises: casual/informeel met een aantal avonden formeel. Cruisereizen, Cruisetravel, Zeetours en Stip Reizen .
 • Royal Caribbean International: casual/smart casual, formeel.Cruises met schepen van Royal Caribbean zijn onder meer te boeken bij Cruisereizen, Dreamlines, Cruisetravel en Zeetours.
 • Silversea Cruises: casual. Per cruise zijn er een aantal formele avonden.
 • Aïda Cruises: casual.Cruises van Aida Cruises zijn onder meer te boeken bij Cruisereizen, Zeetours en Cruisetravel.
 • TUI Cruises: casual.

Kijk voor de beste aanbiedingen van alle cruisemaatschappijen bij  Zeetours, Cruisetravel, TUI,, Cruisereizen, Dreamlines en Stip Reizen.

Welke kledingvoorschriften er voor jouw cruise gelden kun je – meestal- zien in de reisbescheiden die je bij je boeking krijgt en op de website van de rederij.

Op bijna alle cruiseschepen bestaat de mogelijkheid om tegen vergoeding je kleding te laten wassen en strijken. Let wel: dit is soms een prijzige zaak.